Hromadné nasazení Apple TV

Apple TVsApple TV je sice čistokrevné zařízení pro domácnost, ale poslední dobou po něm pokukují i firmy a školy. Use case s AirPlay  prezentováním v zasedací místnosti či učebně se přímo nabízí. Ajťák pak může dostat nevděčný úkol krabičky zapojit a nastavit. Naštěstí už není potřeba vše dělat ručně ovladačem. Situaci nově značně ulehčuje Apple Configurator.app a možnost připojit bezdrátovou bluetooth klávesnici. Před Vánoci konfiguroval přes dvacet AppleTV a mám potřebu k tomu něco napsat 🙂 Nicméně postupně

Apple TV a Firmware

V době psaní postu existují 3 generace Apple TV krabiček. První Apple TV byla Macu mini podobný počítač s procesorem Intel Pentium M, pevný diskem, ořezaným systémem Mac OS X 10.4 Tiger a televizním rozhraním. Po třech letech prodeje se Apple rozhodl toto zařízení zcela překopat. Druhá a třetí generace Apple TV je postavená na architektuře ARM a systému iOS. Mezi novými Apple TV hledejte rozdíly ve vnitřnostech, které se projeví maximálním rozlišením video výstupu 720p (2. gen) resp. 1080p (3. gen).

Apple TV má vlastní upravenou odrůdu systému iOS. Bohužel zde existuje dvojí číslování verzí, které ukazujete tabulka na theiphonewiki. Pro nás je zajímavý fakt, že od verze firmware 5.1 (iOS 6) lze instalovat konfigurační profily, od 5.2 (iOS 6.1) připojit bluetooth klávesnici a od 6.0 (iOS 7) přidat zařízení do MDM.

Apple Configurator

Ke konfiguraci Apple TV pomocí Apple Configuratoru je třeba Mac s OS X 10.8 nebo novějším a mikro USB kabel. Pokud chcete konfigurovat více Apple TV do naprosto stejné podoby, přijde vám vhod USB hub a více kabelů. Apple Configurator zvládá následující:

  • Přidání Apple TV do MDM (o tom příště)
  • Obnovení poslední verze firmware
  • Přeskočení úvodního setupu
    • Pojmenování Apple TV
    • Nastavení Jazyka
    • Odesílání diagnostiky Applu
  • Instalace konfiguračních profilů (nastavení sítě)

Bluetooth Klávesnice

Pokud potřebujete zadávat Apple ID, hesla nebo měnit spoustu nastavení, je mnohem snadnější použít místo ovladače bezdrátovou klávesnici. Apple k tomu má velmi podrobný support dokument. Netřeba popisovat znovu. Bluetooth klávesnici lze připojit ještě před úvodním setupem Apple TV, pokud ho nepřeskočíte nasazením Apple TV v Apple Configuratoru.AppleTV Setup

Naše nasazení

Před Vánoci jsem nasazoval přes 20 Apple TV v následující situaci. Zákazník je hotel, který chce Apple TV do pokojů pro hosty. Každá krabička je připojena k vlastní wi-fi konkrétního pokoje. Musí být nastaveno Apple ID pro iTunes Radio a Home Sharing (připojení k počítači s nějakým obsahem). Co s tím?

Hromadná paralelní konfigurace padla. Nechtěl jsem jeden konfigurační profil se všemi hotelovými wi-finami, ale aby Každá Apple TV měla pouze konfiguraci wi-fi odpovídajícího pokoje. Pěkně po jedné…

Dokumentace

Chcete-li vyrobit nějakou dokumentaci, z balení Apple TV čtečkou čárového kódu sejmete pouze seriové číslo. MAC adresy je třeba buď ručně opsat z obrazovky nebo použít MDM

Nasazení v Apple Configurator

Apple Configurator má pro Apple TV extra rozhraní “Apple TV Assistant”. Postup: vybalenou krabičku připojit k počítači mikro USB kabelem, zapojit do elektřiny a na Macu spustit Apple Configurator.app. Pokud asistent automaticky nevyskočí, najdete ho v meníčku Window.

 

Klient zatím nepoužívá MDMATV MDM

Nevím, co je na právě vybalené Apple TV za verzi firmware, chci tam mít aktuální.ATV FirmwareRestore nového systému trvá zhruba 5 minut, pokud ho již někdy před tím Apple Configurator stáhnul.

Nastavení jména, jazyka a zasílání diag. dat.ATV Setup

Teď přijde to zajímavé. Jak vytvořit přes 20 konfiguračních profilů? ATV ProfilesJak jinak než skriptem. Můj skript je spíš pro ukázku. Zatím není nijak sofistikovaný (žádná podpora přepínačů -> parametry je třeba psát přímo do něj). Zajímavost – konfigurační profil lze “chránit”, aby ho uživatel nesmazal. Buď mu to je zcela znemožněno nebo bude vyžadováno heslo. Apple TV na rozdíl o jiných iOS zařízení nepodporuje odebrání po zadání hesla, proto takto zabezpečený profil nepůjde v rozhraní na televizi odebrat vůbec.

Hotovo! Stačí spustit konfiguraci. Jenže pozor na zradu. ATV CompletedApple TV musí být během konfigurace připojená k internetu. Pokud není v dosahu, žádná z wi-fi síti nastavovaných pomocí konfiguračního profilu nebo zapojen ethernet kabel, konfigurace ohlásí chybu. ATV Bug Apple TV je přesto pojmenována a konfigurační profily nainstalovány, ale úvodní setup se nepřeskočí. Nejsem si jistý, nakolik se toto chování dá chápat jako bug, ale pro potřeby hromadného nasazení mi přijde nelogické (Můj bugreport na openradaru). Řešením je všechny Apple TV během konfigurace připojit ethernet kabelem nebo v místnosti vytvořit dočasnou wi-fi, jejíž konfigurační profil nainstaluji do Apple TV. Applovský support dokument na toto téma.

Po dokončení konfigurace jsem každou Apple TV připojil k televizi a pomocí bezdrátové klávesnice nastavil Apple ID a několik drobností. Mezitím již probíhala konfigurace další krabičky.