5 šikovných funkcí Screen Sharing.app

screenshaingiconV souvislosti se Screen Sharing.app jsem již řešil virtuální login a nastavení jak pomocí GUI, tak skrz vhodné příkazy v Terminálu. Na dnešní post mi zbyly zajímavé uživatelské fíčury. Podíváme se na lokace, sdílený clipboard, vyrábění screenshotu, drag & drop kopírování souboru a sdílenou plochu Macu s více obrazovkami.

Jak se rychle dostat na vzdálenou plochu jiného Macu pomocí Screen Sharing? Když aplikaci zapneme, ukáže se pouze jednoduché okno pro zadání adresy nebo jména cílového počítače. Pokud tuto informaci nemáme v clipboardu, není zrovna efektivní ji někde hledat.
screensharinconnect
Ve Finderu je situace o něco lepší. V boční liště se zobrazují Macy, na kterých je zapnutá služba vzdálené plochy nebo sdílení složek. Tuto informace na lokálním subnetu hlásí Bonjour. K tlačítku Share Screen… se jde dostat na několik málo kliknutí.
sharescreen
Jakmile je ale na sítí Maců hodně, zobrazí se v postraním panelu pouze cca 8 zařízení a zbytek musíte hledat ve virtální složce Network. Je-li cílový Mac na jiné síti, neuvidíte ho vůbec, a na první pohled by se zdálo, že bude třeba bušit adresu. Naštěstí jsou tu lokace.

Lokace

Připojíte-li se ke vzdálené ploše nějakého počítače, Screen Sharing si zapamatuje jeho jméno, aby se na něj uživatel mohl příště rychleji dostat.
1) Screen Sharing -> Connection -> Open Recent
2) Pravým tlačítkem na ikonu Screen Sharing v Docku
screenrecent

Na screenu si povšmiňte, že všechny položky končí příponout .vncloc -> skutečné soubory najdeme v ~/Library/Application Support/Screen Sharing/ (přetažením této složky do Docku získáme přístup k posledním navštíveným Macům na dvě kliknutí levou myší).

Inspekce .vncloc souboru odhalí překvapivě jednoduchý plist.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>URL</key>
	<string>vnc://Galactica._rfb._tcp.local</string>
</dict>
</plist>

Adresa v rámci lokální sítě vypadá jako Bonjour jméno Macu obohacené o _rfb._tcp identifikátor protokolů. Pro Mac mimo lokální subnet ve stringu očekáveje vnc://IP nebo vnc://domenove-jmeno. Nyní není problém si .vncloc soubor vytvořit ručně nebo jich mraky vygenerovat skriptem. Soubory .vncloc pak roztřídíte do složek, adresáře natáhnete do docku nebo sidebaru ve Finderu. Na vzdálené plochy se tak dostanete velmi rychle a nepotřebujete na to organizační schopnosti Apple Remote Desktop.

Pokud máte otevřené okno se vzdálenou plochou, je samozřejmě možné si záznam o tomto spojení někam explicitně uložit. Screen Sharing -> Connection -> Save

Clipboard

S příchodem OS X 10.8 přibylo ve Screen Sharing několik nových funkcí. Jednou z nich je defaultně zapnutá automatická synchronizace clipboardu (copy&paste schránka). Když kdykoliv po otevření vzdálené plochy vložíte cokoliv do clipboardu, obsah se automaticky zkopíruje do schránky na druhém Macu. Jen pozor, ať si takto nevědomky nepřamažete něco důležitého ve schránce. Pro takovou situaci se hodí utilitka pamatující předchozí obsah schránky (osobně používám CuteClips).
clipboard

Screenshot vzdálené plochy

Netřeba šaškovat se zkratkou shift + command + 4
Screen Sharing -> Connection -> Save Screen Capture As...
případně ikonka fotoapárátu v liště nástrojů.

Drag & Drop kopírování

Dříve pouze v ARD. Screen Sharing umí drag&drop kopírování od OS X 10.8. Vezmětě libovolný soubor a přetáhněte ho na okno se vzdálenou plochou. Na sledování stavu kopírování se otevře speciální okno.
screentransfer

Mac s více obrazovkami

Screen Sharing řeší Mac s více obrazovkami. Zobrazit jdou buď všechny najednou nebo jednotlivě. Co by stalo při připojení k Macu s nějakým nereálně obrovským počtem obrazovek, netuším.
screenscreens