Applovské IT Certifikace

cert_acsp
cert_mac_integration

Úspěšně jsem byl certifikován jako Apple Certified Associate a Apple Certified Support Professional pro OS X 10.8 Mountain Lion. Běhen pár týdnů bych to měl zakončit s Apple Certified Technical Coordinator. Můžete mě najít v databázi Apple Certified Professionals Registry. Stačí dát vyhledávat podle země (Czech Republic) nebo rovnou podle jména (Michal Moravec).

Update: ACTC hotové 🙂

O co vlastně jde a k čemu je to dobré?

Apple Certified Associate

Získáte absolvováním testu Mac Integration Basics 10.8. Řeší se základní uživatelské nastavení pro integraci Macu s OS X 10.8 v heterogení síti. SMB sdílení, bind s AD, síťové tiskárny, Exchange a další. Teoreticky by se tím mělo prokázat, že dotyčný není totální lama a základní věci s OS X zvládne.

Veškerý studijní materiál je tohle PDFko.

Cena zkoušky: 65 USD
Test: Online -> training.apple.com/itpro/macinteg/exam

Moje skóre v testu: 43/45

Apple Certified Support Professional

Řeší se zkouškou OS X Support Essentials 10.8. Záběr je poměrně široký. Obsahuje snad vše podstatné pro běžnou správu Macu z pohledu lokálního administrátora. Instalace, file systems, uživatelé, tiskárny a další (kompletní seznam). Před rokem jsem dělal ACSP pro OS X 10.7. U aktualizvané knížky (10.8) jsem si všiml viditelného zjednodušení. Téměř se tu nepotkáte s Terminálem.

Připravit je se možné buď přečtením knížky OS X Support Essentials nebo absolvováním třídeního kurzu. U nás ho pořádá např. gopas za “pouhých” 16 500 korun. Ostřílený Macař má dobrou šanci test dát i bez přípravy. Absolvování ACSP o člověku říka, že dokáže dělat podporu uživatelům OS X a má znalosti systému na použitelné úrovni.

Cena zkoušky: 200 USD + daň
Test probíhá v Applem certifikovaném školícím středisku (např. gopas) nebo online (pouze recertifikace).

Moje skóre v testu: 79/80

Apple Certified Technical Coordinator

Pro ACTC certifikaci potřeba absolvovat zkoušky OS X Support Essentials 10.8 a OS X Server Essentials 10.8. Za samotný OS X Server Essentials 10.8 nedostanete nic. OS X Server Essentials ukazuje základní správu OS X Serveru s důrazem na Open Directory a Profile Manager. Knížku jsem ještě neviděl, ale předpokládám, že už v ní nenajdete kapitolu o Workgroup Manageru (-> Server.app, dscl) a managementu nastavení na klientských počítačích pomocí MCX (-> Profile Manager). Administrátor s hotovým OS X Server Essentials by měl ovládat OS X Server (pokud klikání v Server.app považujete za administraci), tušit něco o Open Directory (Dokázat v Server.app naklikat několik síťových uživatelů a dát jim nasdílenou domovskou složku), znát možnosti Profile Manageru a vědět jak na deployment Maců pomocí NetBoot/NetInstall/NetRestore.

Příprava probíhá naprosto stejně jako u ACSP: knížka, kurz nebo nic 🙂

Cena zkoušky: 200 USD + daň za Server Essentials + ACSP (viz. výše)
Test: Stejné jako u ACSP

Moje skóre v testu: 77/80

Přehled certfikací najdete na webu: http://training.apple.com/osx

MIA

Applovské IT certifikace před příchodem Lionu měly další 3 sourozence, kteří pro 10.7 a 10.8 neexistují. Deployment, Directory Services, Security & Mobility. Knížky k nim obsahují tuny užitečných a z větší části stále relevantních informací. Každému, kdo řeší pokročilejší administraci většího množství Maců je vřele doporučuji.
Deployment 10.6
Directory Services 10.6
Security and Mobility 10.6