Screen Sharing a více přihlášených uživatelů

screenshaingiconV předchozím postu jsem rozebíral více souběžně přihlášených uživatelů v OS X. V Lionu (OS X 10.7) přibyla jedna velmi zajímavá vlasnost, která s tím úzce souvisí.

Před 10.7 mohlo koexistovat v OS X několik přihlášených uživatelů najednou, ale v grafickém rozhraní se logicky mohl pohybovat jen jeden. Pokud se uživatel připojil pomocí vzdálené plochy k Macu s více přihlášenými uživateli, po úspěšné autentikaci převzal kontrolu nad aktuální session v popředí. Od 10.7 se lze vzdálenou plochou přihlásit také k “virtuálnímu displaji” bez nutnosti převzetí kontroly nad fyzickou obrazovkou.

Na cílovém Macu (Galactica) existují lokální účty michal a media. Účet media je momentálně aktivně používán. Vzdálenou plochou (Screen Sharing) se chci podívat na Galacticu.
galacticaconnect
Pokud se při připojování autentizuji jako uživatel media, převezmu kontrolu nad aktivní session (mohu se s uživatelem prát o myš).

Přihlásím-li se jako uživatel michal, dostanu na výběr 2 možnosti.
screensharingchoice
Buď dostanu aktivní session uživatele media (Share Display) nebo vytvořím novou virtuální session (Log In) jako uživatel michal bez jakéhokoliv narušení uživatele media, který zrovna používá fyzický displej.

Login účtem michal

michal je přihlášen -> jeho plocha
michal není přihlášen -> obrazovka pro přihlašování uživatelů (LoginWindow)
loginwindow

Virtuální obrazovka pro vzdálenou plochu je nesmírně užitečná pro řešení problémů nebo monitorování Macu, u kterého zrovna někde sedí 🙂